هزاران سال قدمت تاریخی نشتیفان و تمدن کهن آن

هزاران سال قدمت تاریخی نشتیفان و تمدن کهن آن

۱۳۸۷ اسفند ۱۱, یکشنبه

فعالان حقوقی ممنوع الخروج شده در ایران به دادگاه شکایت کردند

یک عضو ممنوع الخروج شده کانون مدافعان حقوق بشر در ایران به دادگاه شکایت کرده است و می گوید گروه دیگری از فعالان نیز که وضعیتی مشابه داشته اند، چنین کرده اند.

عبد الفتاح سلطانی، وکیل دادگستری، می گوید دادسرای عمومی و انقلاب تهران جلوی صدور گذرنامه برای او را گرفته است و از این طریق حق شهروندی او را نقض کرده است.

آقای سلطانی در گفتگو با بی بی سی فارسی گفت هنوز حکم یا قراری به او ابلاغ نشده و دلیلی برای ممنوع الخروج کردن او ارائه نکرده اند.

اخیرا موارد ممنوع الخروج شدن فعالان سیاسی و حقوقی و روزنامه نگاران در ایران افزایش یافته و نگرانی هایی را ایجاد کرده است.

آقای سلطانی گفت: "یکی از دادیاران معاونت امنیت دادسرای تهران که آقای حسن زارع دهنوی معروف به قاضی حداد مسئول آن است، مرا ممنوع الخروج کرده و حتی اجازه داشتن گذرنامه را از من گرفته است؛ در حالی که داشتن گذرنامه از حقوق اساسی هر شهروند ایرانی است و اقدام معاونت امنیت و دادیار مربوطه نقض آشکار حقوق بشر و حقوق شهروندی تلقی می شود".

او گفت ده ها تن تاکنون با مشکل مشابه وضعیت او مواجه شده اند که از طریق وکلای خود در دادگاه طرح دعوا کرده اند.

به گفته او هر دوی این شکایت ها در شعبه اول دادسرای کارکنان دولت مطرح است.

آقای سلطانی گفت: "امیدواریم قاضی با بی طرفی به موضوع رسیدگی و متخلفین را مجازات کند".

به عقیده این وکیل دادگستری این اقدامات ناشی از عدم وجود نظارت جدی بر عملکرد دادسراها است.

او گفت: "یکی از راه حل های این مشکل این است که آقای شاهرودی، رئیس قوه قضائیه ایران، بر عملکرد معاونت امنیت دادسرای تهران و سایر دادسراها نظارتی جدی داشته باشد."

وی همچنین حضور وکیل در مرحله تحقیقات پرونده های قضایی و تصویب قانون برای مجازات قضات متخلف را در جلوگیری از این گونه اقدامات موثر دانست.

چندی پیش مأموران در فرودگاه امام خمینی از خروج عبدالرضا تاجیک، روزنامه نگار، جلوگیری کردند. او قصد داشت برای شرکت در کنفرانس "سی سال انقلاب ایران" به اسپانیا سفر کند.

نسرین ستوده، وکیل دادگستری، عضو کانون مدافعان حقوق بشر و عضو کمپین یک میلیون امضاء برای رفع تبعیض قانونی علیه زنان نیز اواسط آذرماه با مشکلی مشابه مواجه شده بود.

او که همراه همسر و دو فرزندش عازم ایتالیا بود در فرودگاه امام خمینی توسط کسانی که به گفته او خود را "مأمور نهاد ریاست جمهوری" معرفی می کردند متوقف شد.

این مأموران گذرنامه خانم ستوده را توقیف کردند.

خانم ستوده گفت حکم قانونی برای ممنوع الخروج کردن او صادر نشده بود و اقدام مأموران "غیر قانونی" بوده است
مذاکرات کلیدی با شرکت افغانستان و پاکستان در واشنگتن

آمریکا، افغانستان و پاکستان توافق کرده اند برای رسیدگی به معضل خشونت های روزافزون در افغانستان و نواحی مرزی پاکستان نشست های منظم داشته باشند.

این تصمیم پس از ملاقات های سه روزه میان وزرای خارجه سه کشور در واشنگتن اتخاذ شد.

این گفتگوها بخشی از طرح باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، برای مرور سیاست آمریکا در منطقه بود.

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، گفت که سه کشور دارای هدفی مشترک هستند، با تهدیدی مشترک روبرو هستند و وظیفه ای مشترک پیش رو دارند.

این نشست های نادر سه جانبه نشانگر آن است که دولت اوباما قصد دارد برای رسیدگی به بی ثباتی روزافزون در افغانستان و پاکستان رویکردی منطقه ای تر را در پیش گیرد.

سیاست آمریکا در قبال منطقه در سال های اخیر دستخوش کشمکش میان وزارتخانه های مختلف در داخل دولت آمریکا و فقدان هماهنگی میان سفارتخانه های آمریکا در کابل و اسلام آباد بوده است.

درخواست پاکستان

خانم کلینتون هفته گذشته گفت که او پس از بازدیدی از دو کشور در سال 2007 به دولت بوش توصیه کرده بود یک شخص واحد را برای تدوین یک سیاست جامع برای منطقه منصوب کند.

خانم کلینتون اکنون به عنوان وزیر خارجه فرستاده ویژه ای - ریچارد هولبروک - در این منطقه دارد که در تازه ترین دور گفتگوها در وزارت خارجه شرکت داشت. ژنرال دیوید پتریوس که فرمانده نیروهای آمریکایی در منطقه آسیای مرکزی و خاور میانه است نیز در این نشست ها حضور داشت.

خانم کلینتون در بیانیه ای پس از این نشست ها گفت که واشنگتن به دوستانش متعهد است.

هیات نمایندگی افغان - به سرپرستی رنگین دادفر اسپتنا - خواستار کمک بیشتر برای ساختن نیروی پلیس افغان شد و پاکستانی ها نیز خواستار پایان حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی در داخل کشورشان شدند.

انتظار می رود که نتیجه مرور سیاست های آمریکا در منطقه ماه آینده علنی شود.

علاوه بر افزایش شمار نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان که طرح آن اعلام شده، انتظار می رود دولت اوباما بیشتر بر کمک های غیرنظامی تمرکز کند.

یخ روابط سوریه و آمریکا آب می شود؟

قرار است عماد مصطفی سفیر سوریه در ایالات متحده آمریکا با یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا دیدار کند؛ دیداری که به عنوان نشانه ای از آب شدن یخ روابط آمریکا و سوریه قلمداد شده است.

اما به نظر می رسد رفتار و اظهارات برخی مقام های آمریکایی با این طرز فکر در تناقض است و سوال اصلی این است که سوریه تا چه اندازه حاضر است برای رفع نگرانی های دولت اوباما از خود انعطاف نشان بدهد.

در ظاهر ، آغاز به کار دولت جدید در آمریکا که توسط باراک اوباما هدایت می شود، به سوریه گشایشی تازه را نوید می دهد.

آمریکا مایل است سوریه را بفریبد و این کشور را از ایران که با آن رابطه نزدیکی دارد دور کند. آمریکا امیدوار است موفقیت در این هدف به کاهش حمایت سوریه از گروه های همچون حزب الله در لبنان و حماس در نوار غزه منجر شود.

این کشور از سال 2005 تا کنون سفیری در دمشق نداشته است؛ در آن سال آمریکا در واکنش به قتل رفیق حریری، نخست وزیر لبنان سفیر خود را از سوریه فراخواند.

بسیاری در واشنگتن به سوریه در دست داشتن در این ترور ظنین هستند و دخالت سوریه در صحنه سیاست لبنان را منشاء تنش بیشتر در منطقه می دانند.

در روابط سوریه و آمریکا موارد زیادی ایجاد مشکل می کند که از آن جمله می توان به افزایش نگرانی از تبعات یک حمله هوایی اسرائیل به هدفی در سوریه اشاره کرد؛ در این حمله که در ماه سپتامبر سال 2007 انجام شد جت های اسرائیلی ساختمانی را بمباران کردند که درواقع یک رآکتور هسته ای بود.

سوریه اعلام کرده است که در آن مکان که با خاک یکسان شد تاسیساتی موشکی ساخته است که این امر ادامه آزمایش های بازرسان سازمان ملل متحد در آنجا را ناممکن می سازد.

این موارد همه نکات منفی این رابطه محسوب می شود اما از نکات مثبت باید به شواهدی اشاره کرد که ظاهرا بر اساس آن همکاری آمریکا و سوریه در مقابله با پیکارجویانی که قصد نفوذ به خاک عراق را دارند بیشتر شده است.

هفته قبل هم جان کری، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در دمشق بود تا راه را برای گرم کردن روابط باز کند.

سوریه هم امیدوار است فشار آمریکا در نهایت اسرائیل را متقاعد کند که بلندی های جولان را برای ایجاد یک معاهده صلح با دمشق، به سوریه بازگرداند.

اما در این حال یک سوال بنیادی باقی می ماند؛ اینکه سوریه در مقابل، چه خواهد کرد؟

سوریه با حماس و حزب الله همانند آمریکا برخورد نمی کند و احتمالا مایل به معامله بر سر روابطش با تهران نخواهد بود.