هزاران سال قدمت تاریخی نشتیفان و تمدن کهن آن

هزاران سال قدمت تاریخی نشتیفان و تمدن کهن آن

۱۳۸۸ مرداد ۲۰, سه‌شنبه

10نکته خواندنی درباره گوجه فرنگی


گوجه‌فرنگي از هزاران سال پيش وجود داشته است، ولي البته به اندازه يك گيلاس بوده است و كم‌كم در اثر پرورش درشت‌تر شده است. خاستگاه اصلي اين گياه آمريكاي جنوبي است. در قرن شانزدهم در كشور پرو به مقدر زياد كشت مي‌شده است.

در قرن هفدهم گوجه‌فرنگي به انگلستان و هلند راه يافت و چون بسيار گران بود فقط مردم ثروتمند مي‌توانستند از آن استفاده كنند و به نام سيب عشق معروف شد.

گوجه‌فرنگي در حال حاضر در تمام مناطق دنيا كشت مي‌شود و تقريبا در تمام فصول سال وجود دارد. گوجه‌فرنگي انواع مختلفي دارد و حدود 16 نوع آن در بازار به فروش مي‌رسد.

درون گوجه

گوجه‌فرنگي سرشار از ويتامين‌هاي آ، ب 1، ب 2، ث و مواد معدني ازجمله كلسيم، فسفر، سديم، پتاسيم، منيزيم، آهن، مس، روي، ارسنيك و كبالت است.

100 گرم گوجه‌فرنگي خام حاوي 20 كالري انرژي، يك گرم پروتئين، 11 ميلي‌گرم كلسيم، 6/0 ميلي‌گرم آهن، 1100واحد بين‌المللي ويتامين آ، 3/0 گرم چربي، 06/0 ميلي‌گرم ويتامين ب 1، 04/0 ميلي‌گرم ويتامين ب 2 و 23 ميلي‌گرم ويتامين ث است.

در گوجه‌فرنگي رسيده، تقريبا تمام آمينواسيدهاي اصلي به استثناي تريپتوفان وجود دارد. قند موجود در گوجه‌فرنگي رسيده، گلوكز فروكتوز و ساكاروز است كه البته ميزان آن اندك است. رنگدانه اصلي گوجه‌فرنگي ليكوپن بوده كه سبب رنگ قرمز آن مي‌شود. پوست گوجه‌فرنگي حاوي مقادير فراواني از كاروتينوئيدها بوده كه به وسيله سلول‌هاي روده انسان جذب مي‌شود. بنابراين اغلب توصيه مي‌‌شود كه اين سبزي خوش‌طعم را همراه با پوست ميل كنيد. گوجه‌فرنگي به علت دارا بودن مواد مغذي زياد و كالري پايين، يكي از پايه‌هاي اصلي رژيم‌هاي غذايي است.

10 نكته

1- ميوه نارس گوجه‌فرنگي سمي است و بايد از خوردن آن پرهيز كرد. در گوجه‌فرنگي سبز و نارس ماده‌اي سمّي به نام سولانين وجود دارد كه خوردن آن موجب مسموميت شده و ايجاد دل پيچه، اسهال و باز شدن مردمك چشم مي‌شود.

2- در چين از جوشانده ريشه، شاخه‌ها و برگ‌هاي مسن گوجه‌فرنگي براي رفع دندان‌درداستفاده مي‌شود و خود گياه نيز خاصيت حشره‌كش دارد.

3- ليكوپن موجود در گوجه‌فرنگي، نوعي آنتي‌اكسيدان است كه مانع ايجاد كلسترول بد خون مي‌‌شود و به همين دليل از بروز حملات و بيماري‌هاي قلبي جلوگيري مي‌كند. توجه داشته باشيد مصرف گوجه‌فرنگي پخته، موجب جذب ليكوپن بيشتري در بدن مي‌شود.

4- گوجه‌فرنگي حاوي انواع ويتامين‌هاي گروه ب است، به همين دليل داروي مناسبي براي رفع عصبانيت‌هاي افراد است. مصرف مداوم گوجه‌فرنگي همراه با غذا و به صورت سالاد، سيستم عصبي بدن را تقويت كرده و ‌آرامش را به همراه خواهد آورد.

5- گوجه‌فرنگي يكي از مهم‌ترين منابع ويتامين آ است. به همين دليل درتقويت بينايي، تقويت و سلامتي پوست و مخاط‌‌ها و رشد استخوان‌ها مفيد است.

6- گوجه‌فرنگي به دليل داشتن ويتامين‌هاي ث و آ فراوان دستگاه ايمني بدن را تقويت كرده و بدن را در برابر امراض وبيماري‌هاي عفوني مقاوم مي‌سازد.

7- اگر پوست شماكك و مك دارد، هر روز آن را با آب گوجه‌فرنگي تميز كنيد، كم‌كم كك و مك‌ها را از بين مي‌‌برد.

8- گوجه‌فرنگي ورم مفاصل را برطرف مي‌كند و براي مبتلايان به نقرس و رماتيسم مفيد است.

9- گوجه‌فرنگي به دليل نداشتن سديم و قند، غذاي مناسبي براي افراد مبتلا به ديابت و فشار خون است.
10- توجه داشته باشيد خوردن گوجه‌فرنگي، براي بعضي بيماراني كه دچار حساسيت يا آلرژي (خارش بدن،قرمز شدن پوست، آسم، كهير و...) هستند، ضرر دارد.

هیچ نظری موجود نیست: