متحدان بارک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در کنگره از چهارمین قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران استقبال کرده و گفته اند، تحریم های یکجانبه ایالات متحده علیه ایران نیز احتمالا تا سه هفته دیگر تصویب خواهد شد.
هاورد برمن، رئیس دموکرات کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان، چهارشنبه نهم ژوئن (۱۹ خرداد) قطعنامه ۱۹۲۹ را یک "پیروزی دیپلماتیک مهم" برای دولت اوباما دانست.ترکیه و برزیل، از اعضای غیر دائم شورای امنیت به این قطعنامه رأی منفی دادند و لبنان نیز به آن رأی ممتنع داد.
هاورد برمن پیش بینی کرد کنگره در ماه جاری (ژوئن) طرح تحریم گسترده ایران را تصویب کند.
هاورد برمن گفت: "کنگره آمریکا با تصویب قانون تحریم (ایران) در این ماه سهم خود را انجام خواهد داد."
قرار بود این طرح که شامل تحریم شرکت های تامین کننده بنزین ایران، صنایع پتروشیمی و بانک مرکزی این کشور می شود را در ماه قبل (مه) تصویب کند.
اما رهبران دموکرات کنگره تصویب طرح مذکور را به بعد از اقدام شورای امنیت علیه ایران موکول کردند.
سناتور جان کری، رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی مجلس سنا چهارشنبه پیش بینی کرد که تعدادی از کشورها به زودی تحریم های جداگانه ای را علیه ایران در نظر بگیرند.
بر اساس گزارش ها، اتحادیه اروپا اواسط ماه جاری تحریم ایران را بررسی خواهد کرد.
سناتور کری گفت قطعنامه شورای امنیت ابزارهای سیاسی و اقتصادی تازه ای به آمریکا و جامعه بین المللی برای تحت فشار قرار دادن ایران می دهد.
او گفت:"در چند هفته آینده فشارها بر ایران افزایش خواهد یافت."
"پشیزی نمی ارزد"
او که به شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان سفر کرده تاکید کرده است: "به یکی از آنها پیغام دادم که این قطعنامه ها که شما صادر می کنید مثل دستمال مصرف شده ای است که باید در زباله دان انداخته شود."
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، تحریم های جدید را "شدیدترین" تحریم هایی دانسته است که تاکنون علیه ایران در نظر گرفته شده است.
او تاکید کرد دولت ایران باید درک کند که امنیت واقعی از طریق تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای بدست نمی آید. ایران برنامه اتمی خود را صلح آمیز می داند.
از سوی دیگر، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهوری برزیل که کشورش به قطعنامه شورای امنیت رای منفی داد، این قطعنامه را "فرصت تاریخی از دست رفته" دانسته است.
او پس از اقدام شورای امنیت گفت: "متاسفانه این دفعه ایران بود که می خواست مذاکره کند، اما آن هایی نمی خواستند (مذاکره کنند) آنهایی بودند که فکر می کنند زور همه چیز را حل می کند."
"تغییر محاسبات"
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، چهارشنبه تاکید کرد قدرت های بزرگ همچنان حاضر به مذاکره اتمی با ایران هستند.
او همچنین گفت: "ما سخت تلاش کرده ایم تا اثر (تحریم ها) بر مردم ایران را به حداقل برسانیم. آن ها (تحریم ها) عواملی در داخل دولت ایران را هدف قرار می دهد با این هدف که محاسبات مقام های ارشد ایران را تغییر دهد."
قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت به ویژه ۴۰ شرکت ایرانی از جمله ۱۵ موسسه سپاه پاسداران را در فهرست تحریم های بین المللی قرار می دهد.
قرارگاه سازندگی خاتم الانبیای سپاه و چهار موسسه زیرمجموعه آن بنام های مکین، رهاب، فاطر و مهندسین مشاور ایمن سازان نیز در فهرست تحریم های شورای امنیت قرار داده شده اند.
این قرارگاه در پروژه های کلان فعال است و بر اساس گزارش ها، فعالیت هایش را در صنایع نفت و گاز ایران گسترش داده است.
قطعنامه جدید ایران را موظف می کند که ساخت تمام مراکز غنی سازی اورانیوم یا تاسیسات اتمی آب سنگین ( مراکز پلوتونیوم) را متوقف کند و از ساخت تاسیسات مشابه خودداری کند.
برخی مجازات های مندرج در این سند عبارتند از:
- منع فعالیت های اتمی تجاری ایران در خارج
- منع انتقال هشت نوع سلاح سنگین از جمله تانک و خودروهای زره ای
- منع تولید موشک های بالستیک با توانایی حمل کلاهک اتمی در ایران
- اجازه می دهد محموله های دریایی "ممنوعه" ایران در آب های آزاد بازرسی و توقیف شود
انتقاد جمهوریخواهان
محافظه کاران در آمریکا قطعنامه شورای امنیت را ضعیف ارزیابی کرده اند.
ایلیانا راس- لهیتنن، یکی از نمایندگان ایالت فلوریدا این قطعنامه را "مملو" راه های فرار قانونی دانسته و گفته است: "حرکت ایران به سمت سلاح هسته ای را متوقف نخواهد کرد یا بر رفتار رِژیم تاثیری نخواهد گذاشت."
به گفته وی، شورای امنیت امکان به اجرا گذاشتن موثر تحریم ها را ندارد.
این نماینده کنگره خواهان وضع فوری تحریم های "فلج کننده" علیه ایران شده است.
او تاکید کرد که کنگره نباید تحریم های خود علیه ایران را پیش از تصویب تضعیف کند یا راه فرار قانونی در آن ها ایجاد کند.
سناتور جان مک کین نیز قطعنامه شورای امنیت را "پائین ترین وجه مشترکی" دانست که کشورهای عضو شورای امنیت توانسته اند درباره آن توافق کنند.
محافظه کاران خواهان تصویب فوری تحریم های "مکمل" و "فلج کننده" کنگره علیه ایران شده اند. متن نهایی این تحریم ها در حال نهایی شدن است و آنطور که دموکرات ها گفته اند در ماه جاری تصویب خواهد شد.
تحریم های کنگره
قانونگذاران آمریکایی تحریم شرکت هایی مانند واحد مشترک نوکیا-زیمنس که گفته می شود تجهیزات شنود مکالمات تلفنی و کنترل اینترنت در اختیار ایران قرار داده است را در نظر دارند.
تحریم بانک مرکزی ایران نیز در مصوبه کنگره مندرج است.
کنگره همچنین در نظر دارد شرکت هایی که با صنعت پتروشیمی و پالایشگاه های ایران رابطه دارند و از آن حمایت های مالی یا فنی می کنند را هدف تحریم ها قرار دهد.
بدین ترتیب، چنین شرکت هایی از حضور در بازارهای بورس آمریکا یا اخذ وام از بانک صادرات-واردات این کشور و نیز دریافت قراردهای کلان از دولت فدرال منع خواهند شد.
کنگره در نظر دارد دولت آمریکا را موظف کند که اسامی مقام های جمهوری اسلامی که به باور آمریکا "ناقض حقوق بشر" تشخیص داده شوند را منتشر کند.
ایران اتهام نقض حقوق بشر را رد می کند و می گوید پس از وقایع خرداد گذشته با "اغتشاشگران" برخورد قانونی کرده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر