هزاران سال قدمت تاریخی نشتیفان و تمدن کهن آن

هزاران سال قدمت تاریخی نشتیفان و تمدن کهن آن

۱۳۸۹ تیر ۱, سه‌شنبه

گل میخک؛ منبع آنتی‌آکسیدانت طبیعی

Bookmark Delicious
گل میخک؛ منبع آنتی‌آکسیدانت طبیعی
آنتی‌آکسیدانت‌ها کم و بیش در رژیم‌های غذایی همه ملل دنیا وجود دارند و در نگهداشتن سلامت و جلوگیری از بیماری‌های مختلف به‌خصوص انواع سرطان‌ و بیماری‌های کرونری قلب بسیار مفیدند. علاوه بر مطرح بودن آنتی‌آکسیدانت در غذاهای طبیعی و استفاده پزشکی از آن، این ترکیبات به عنوان مواد نگهدارنده در غذا و مواد آرایشی دارای استفاده صنعتی نیز هستند

استفاده از چاشنی‌هایی که در غذاهای مدیترانه‌ای یافت می‌شود به‌عنوان آنتی‌آکسیدانت‌‌های طبیعی می‌تواند خواص طبیعی و سالم این محصولات را وارد صنعت غذایی دنیا کند.
محققان دانشگاه ماگل هرناندز که یافته‌های خود را در جدیدترین شماره مجله بریتانیایی «طعم و رایحه» منتشر کرده‌اند نشان می‌دهند که در میان چاشنی‌ها میخک قوی‌ترین آنتی‌آکسیدانت را داراست چرا که در بردارنده برخی مواد به خصوص ترکیبات فنولیک زیادی است.
آنتی‌آکسیدانت یک مولکول است که قابلیت کندکردن و جلوگیری از اکسیده‌شدن مولکول‌های دیگر را دارد. اکسیده‌شدن هم یک واکنش شیمیایی است که می‌تواند رادیکال‌های آزاد تولید کند و نهایتا منجر به آسیب سلولی شود.
آنتی‌آکسیدانت‌ها کم و بیش در رژیم‌های غذایی همه ملل دنیا وجود دارند و در نگهداشتن سلامت و جلوگیری از بیماری‌های مختلف به‌خصوص انواع سرطان‌ و بیماری‌های کرونری قلب بسیار مفیدند.
علاوه بر مطرح بودن آنتی‌آکسیدانت در غذاهای طبیعی و استفاده پزشکی از آن، این ترکیبات به عنوان مواد نگهدارنده در غذا و مواد آرایشی دارای استفاده صنعتی نیز هستند.
پژوهشگران دانشگاه ماگل هرناندز اثر آنتی‌آکسیدانت عصاره 5 چاشنی اکلیل‌کوهی (روزمری)، دو نوع آویشن (اورگانو و تایم)، میخک (کلاوز)، و مریم‌گلی (سیج) را مورد ارزیابی قرار دادند.
جوانا فرناندزـ لوپز یکی از نویسندگان مطالعه اخیر و محقق دانشگاه ماگل هرناندز در توضیح یافته پژوهشی می‌گوید که در میان این پنج چاشنی، میخک بالاترین قابلیت را در رهاکردن هیدرورژن، کاهش دیواره پراکسید لیپیدها و بهترین کاهش دهنده آهن است و در رده نخست چاشنی‌ها قرار می‌گیرد.
این محققان ترکیبات آنتی‌آکسیدانت چاشنی‌ها را بالا می‌دانند و براین باورند که آن‌ها می‌توانند اثرات سودمندی در سلامتی افراد داشته‌باشند.
هدف این مطالعه واردکردن چاشنی های غذایی به عنوان آنتی‌آکسیدانت‌های طبیعی به محصولات غذایی تولید‌شده به خصوص محصولات گوشتی بود.
فرناندز لوپز می‌گوید اکسیده‌شدن لیپیدها یکی از مهم‌ترین دلایل نابودی غذاهاست که منحر به کاهش برجسته‌ای در ارزش غذایی و مزه آن‌ها می‌شود. این تغییرات منجر به کاهش مدت زمان مفید استفاده از محصولات غذایی نیز می‌شود.
صنعت غذایی معمولا برای اجتناب از چنین نابودی از آنتی‌آکسیدانت‌های مصنوعی در محصولات خود استفاده می‌کند. این مواد مصنوعی در بردارنده ترکیبات شیمیایی هستند و پرشس‌هایی زیادی در باره میزان بالقوه مسمومیت‌زایی و اثرات جانبی آن‌ها مطرح شده ‌است.
در نتیجه علاقه فزاینده‌ای در استفاده از محصولات گیاهی مانند چاشنی‌ها و گیاهان دارویی و خوشبو وجود دارد تا فعالیت آنتی‌آکسیدانت بالقوه این دسته محصولات طبیعی جایگزین آنتی‌آکسیدانت‌های مصنوعی شود.
میخک
میخک جوانه‌های گل خوشبوی درختی است که به عنوان یک چاشنی در همه دنیا استفاده می‌شود. اگرچه این درخت به طور بومی در اندونزی به وفور وجود دارد اما در کشورهای مختلف از جمله جزایر ماداگاسکار، پاکستان، سری‌لانکا و هندوستان نیز کاشته می‌شود.
میخک به صورت برگ‌های خشک کامل یا نرم شده استفاده می‌شود. عطر آن قوی است و به میزان کم به عنوان چاشنی استفاده می‌شود.
در برخی کشورها به‌خصوص هند به عنوان یک چای عطردار پرطرفدار است. در کشورهای غربی از جمله آمریکا نیز به نام چای به فروش می‌رسد.
در پزشکی چین و هند به عنوان دارو برای درمان دندان و مشکلات معده مانند دشواری هضم، اسهال یا استفراغ استفاده می‌شود.
تحقیقات پزشکی جدید نیز نشان داده که میخک در درد دندان و کاهش تب موثر است. برخی مطالعات نیز کاهش قند خون را گزارش کرده‌اند.
خاصیت آنتی‌آکسیدانت این گیاه جدیدترین ویژگی سودمند آن است که پژوهشگران به آن پرداخته‌اند.

هیچ نظری موجود نیست: