آیت الله منتظری نکات بسیار مهمی را درباره حادثه تاریخی سیزدهم آبان مطرح کردند و گفتند که با اشغال سفارت آمریکا در بدو پیروزی انقلاب موافق بودند، اما نتایج آن نشان داد که این اقدام، اقدام درستی نبوده است.
به گزارش موج سبز آزادی شرح سوالات این سایت از آیت الله منتظری و پاسخهای این مرجع تقلید به شرح زیر است:
سوال اول: در نوشته هاى شما اشغال سفارت آمريكا در سال 58 توسط دانشجويان پيرو خط امام يك عمل اشتباه قلمداد شده بود، در حالى كه شما از كسانى بوديد كه در همان زمان از اين اقدام حمايت و دفاع كرديد. علت حمايتتان در آن مقطع از اين اقدام دانشجويان چه بود؟ به چه دليل در زمان فعلى آن را اشتباه مىدانيد؟
سوال دوم: نظر شما در مورد قطع رابطه ايران و آمريكا چيست ؟ آيا تداوم اين انقطاع به مصلحت كشور است ؟
سوال سوم: در شرايطى كه روسيه و چين جايگزين آمريكا و اروپا در سياست و اقتصاد ايران شده اند، با آنها چگونه بايد رفتار شود؟ آيا اين ارتباط به صلاح كشور و انقلاب است ؟
سوال چهارم: با توجه به شرايط پس از انتخابات رياست جمهورى ، كه حكومت پشتوانه اعتماد مردم و مشروعيت خود را از دست داده است ، مذاكرات ايران و آمريكا يك مذاكره توأم با عزت است يا مذاكره اى از موضع ضعف ؟
سوال پنجم: معناى استكبار ستيزى چيست ؟ آيا اين اصطلاح به معناى دفاع و مقابله با استكبار است يا به معناى جنگ و ابتداى به آن ؟ با توجه به اينكه قوانين حقوقى بين المللى از طرف اكثريت ملل جهان پذيرفته شده است ، مفهوم استكبار ستيزى در اين شرايط چيست ؟ با در نظر گرفتن منافع ملى چگونه بايد به برخى قوانين ناعادلانه بين المللى واكنش نشان داد؟
پاسخ آيت الله العظمى منتظرى :
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و تحيت و تقدير از توجه شما به مسائل مهم و جارى كشور
جواب 1 - اشغال سفارت آمريكا در بدو پيروزى انقلاب كه مورد حمايت اكثر اقشار انقلابى و مرحوم امام خمينى بود، مورد تأييد اينجانب نيز بود; ولى با آن عوارض منفى و حساسيت شديدى كه بين مردم آمريكا به وجود آورد كه هنوز آثار آن باقى است ، معلوم شد كه كار درستى نبوده; و اصولا سفارت يك كشور به منزله جزئى از آن كشور است و كشورى كه در حال جنگ رسمى با ما نبود اشغال سفارت آن به منزله اعلان جنگ با آن كشور است و كار صحيحى نمى باشد. از قرار اطلاع بعضى از جوانان انقلابى و متعهدى كه متصدى اين كار بودند نيز اشتباه بودن آن را قبول دارند.
جواب 2 - نظر به اينكه آمريكا باعث كودتاى 28 مرداد بر عليه مرحوم دكتر مصدق و برگشت شاه بود و پس از كودتا هم آمريكا تقريبا همه شئون سياسى و اقتصادى كشور را قبضه كرده و در همه امور از رژيم سابق دفاع و پشتيبانى مىنمود و پس از پيروزى انقلاب نيز دارايى هاى ايران را بلوكه كرده و به طور كلى در رابطه با انقلاب برخورد مناسبى نداشت ، در آغاز انقلاب مردم از آمريكا عصبانى بودند و در نتيجه دانشجويان سفارت آمريكا در ايران را اشغال نمودند و آمريكا نيز رابطه خود را با ايران قطع نمود; و بر اين اساس مرحوم امام خمينى تجديد ارتباط با آمريكا را در آن زمان نهى نمودند; ولى واضح است كه چنين حكمى موقتى است و برحسب شرايط سياسى و اقتصادى تغيير مىكند، و اين امر در گرو آن است كه اين رابطه به نفع كشور بوده و از قبيل رابطه دو كشور مستقل باشد.
اگر مصالح و منافع ملى اقتضا كند كه با آمريكا رابطه برقرار شود، نبايد زمينه تشنج و بى اعتمادى را با شعارهاى بى محتوا تشديد نمود. بديهى است اسرائيل و لابى آن در آمريكا سخت مخالف رابطه ايران و آمريكا بوده و هست و منافع خود را در بقاى بحران كنونى بين ايران و آمريكا مىداند، و متأسفانه سران كشور به اين مهم توجه نمى نمايند.
جواب 3 - اگر قرار باشد حاكميت ايران در سياست و اقتصاد خود را وابسته به بلوك شرق نمايد و به جاى تأمين مصالح و منافع ملى رضايت آنان را تأمين نمايد، كار غلطى است و مخالف شعار "نه شرقى نه غربى " مى باشد كه مردم ما در انقلاب خود روى آن تأكيد داشتند. چه فرقى است بين روسيه و آمريكا كه به اولى بايد تا اين اندازه اعتماد نمود و بيدريغ مقادير هنگفتى از بيت المال را به آنان حاتم بخشى نمود، و با ديگرى حتى حاضر نباشيم كه مذاكره و گفتگو نماييم ؟ حتى اگر احساس كنيم كه اين مذاكره به نفع ملت و كشور است .
جواب 4 - واضح است كه حاكميت با بحرانى كه به دست خود بعد از آن انتخابات شكوهمند به وجود آورده، در مقابل دولتهاى مقتدر نمى تواند موضع مستحكمى داشته باشد و هر روز موضعى مخالف روز قبل اتخاذ مىكند، و اين امر در نهايت به ضرر حتمى كشور و مردم منجر خواهد شد. قدرت نظام با سركوب و ساكت نمودن اجبارى مردم حاصل نمى شود، بلكه پشتيبانى واقعى و حقيقى و آزادانه مردم است كه قدرت نظام را به وجود مىآورد.
به نظر اين جانب حاكميت مىتواند با تصميمى شجاعانه و مدبرانه زندانيان سياسى را فورا آزاد نمايد، مطبوعات توقيف شده را رفع توقيف نموده، و گزينش هاى ادارات و دانشگاهها و به طور كلى دستگاههاى تفتيش عقايد را منحل نمايد و به جاى آن شايسته سالارى را حاكم نمايد; و با اين تصميم انقلابى و خداپسندانه اقتدار از دست رفته را به نظام برگرداند. در اين صورت است كه نظام مىتواند در مذاكرات با قدرت و عزت وارد عمل شود.
جواب 5 - استكبار ستيزى به معناى اعلام جنگ با كشورها و حساس نمودن آنها و دشمن سازى و منزوى نمودن كشور نيست ، بلكه به معناى دفاع از حقوق ملت در مقابل مطامع و زياده خواهى هاى مستكبران است ; و در اين جهت فرقى بين غرب و شرق و حتى افراد مستكبر تماميت خواه و قدرت طلب نيست .
حاكميتى كه مردم را ناراضى و حقوق آنان را مورد تعدى و ظلم قرار داده و افراد زيادى از نخبگان و فعالان سياسى و آزادى خواهان را به اتهامات واهى و خلاف واقع زندانى و محاكمه و محكوم مىنمايد، نمى تواند مدعى مبارزه با استكبار و استكبار ستيزى باشد. استكبار ستيزى جز با تحصيل حمايت مردم و تأمين حقوق همه اقشار و تحقق آزادى قلم و بيان عملى نخواهد شد. با چنين پشتوانه ملى است كه حاكميت مىتواند در مقابل بعضى تحميلات خارجى، قدرتمندانه ايستادگى نمايد و واكنش مناسب نشان دهد.
در خاتمه از خداوند قادر متعال توفيق شما عزيزان و نيز عزت و سربلندى ملت شريف ايران را مسألت می نماینم.
والسلام عليكم و رحمة الله و بركاته
12 آبان 1388
حسينعلى منتظرى
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر