مايكروويو اختراع بزرگ قرن بيستم است . ميليون ها نفر در سراسر دنيا اين وسيله را دارند و هر روز از آن استفاده مي كنند. اين مقاله به طور مختصر درباره مايکروويو و چگونگي عملکرد آن در پخت غذا توضيح مي دهد.
مايكروويو
در سالهاي اخير با توجه به آلودگي محيط زيست ناشي از فرآيندهاي آلاينده صنعتي، استفاده از منابع جديد انرژي كه حداقل آلودگي را به همراه داشته باشند، مورد توجه قرار گرفته است . در اين راستا طي دو دهه اخير استفاده از انرژي مايكروويو به عنوان منبع گر م ايش به طور وسيعي گسترش يافته است . تحقيقات انجام شده در اين زمينه نشانگر آنست كه استفاده از اين نوع انرژي، ضمن اينكه آلودگي محيط زيست رابطور چشمگيري كاهش مي دهد فرآيندها را تسريع نموده و در كاهش هزين ههاي انرژي نيز مؤثر است.
تاريخچه و اساس كار :
مخترع مايكروويو دكتر پرسي لي بارون اسپنسر است كه مهندسي خودآموخته بود . او نخستين بار در طول پروژه تحقيقاتي درباره رادار در سال 1946 متوجه نكته عجيبي شد . او داشت يك لوله خلاء جديد به نام مگنترون را آزمايش مي كرد كه متوجه شد كه شكلا ت درون جيبش آب شده. اين اتفاق بر اي دكتر اسپنسر جالب بود و تصميم گرفت آزمايش ديگري انجام بدهد . اين بار دانه هاي ذرت را نزديك لوله گذاشت و ديد كه ذرت هاي خشك مي تركند و تبديل به پاپ كورن مي شوند. او نتيجه گرفت آب شدن شكلات و پخته شدن ذرت ها هر دو ناشي از بودن در معرض انرژي كم چگالي ماكروو يو است . دكتر اسپنسر آزمايش با ساير مواد غذايي را بر همين اساس ادامه داد چون فكر مي كرد اگر ذرت اين قدر زود پخته مي شود چرا ساير مواد غذايي اين طور نباشند . بعدها او جعبه اي فلز ي همراه با درب درست كرد كه نيرو ماكروويو از آن داخل شو د . انرژي كه وارد جعبه مي شد نمي توانست خارج شود و ميدان الكترو مغناطيس با چگالي بالاتر ايجاد مي كر د . هنگامي كه غذا را در جعبه مي گذاشت و انرژي ماكروويو را به آن مي تاباند دماي ماده غذايي سريع بالا مي رفت . آن موقع بود كه دكتر اسپنسر چيزي را اختراع كرد كه بعدها مايكرو ويو ناميده شد.
ماكروويو اختراع بزرگ قرن بيستم است . ميليون ها نفر در سراسر دنيا اين وسيله را دارند و هر روز از آن استفاده مي كنند، به خصوص با زندگي هاي امروزي كه همه براي بيرون رفتن از خانه عجله دارند و وقتي برمي گردند آن قدر خسته و گرسنه اند كه نمي توانند زماني را براي طبخ غذاي دلخواهشان اختصاص بدهند . ماكروفر محبوب قرن ما است چون غذا را در مدت زمان بسيار كوتاهي مي پزد . همچنين مصرف برق آنها بسيار پايين است چون ماكروفر فقط غذا را گرم مي كند و حتي تاثيري بر فضاي داخل وسيله ندارد.
اين امواج بوسيله قطعه اي به نام مگنترون باسرعت 2450 مگا هرتزمتساعد مي شوند .يعني مي توانند در يك ثانيه دو ميليارد و چهارصد و پنجاه مليون بار حركت تناوبي در يك ملكول انجام دهد .كه اين حركت سريع موجب گرم شدن ملكولهاي آب در ماده مي شوند.
گاهی گفته می شود كه مايكرويو غذا را از داخل به بيرون مي پزد. اين گفته يعني چه ؟
توضيحاتي كه مي آيد كمك مي كند طريقه پخت با ماكروفر لمس كردني شود . فرض كنيد مي خواهيد در فر معمولي كيك بپزيد . معمولاً كيك را در حدود 180 درجه سانتيگراد مي پزند اما اگر دماي فر را به جاي 180 روي 350 درجه سانتيگراد تنظيم كنيد چه مي شود؟ نتيجه اين مي شود؛ سطح كيك مي سوزد در حالي كه لايه هاي دروني آن حتي گرم هم نشده است . در فرهاي معمولي گرما به روش رسانش از سطح بيروني غذا به داخلش منتقل مي شو د . همچنين هواي داخل فر داغ و خشك مي شود و رطوبت ماده غذايي را بخار مي كند . به اين ترتيب معمولاً سطح بيروني غذا يا كيكي كه در فر معمولي پخته مي شود ترد و قهوه اي مي شود در حالي كه درون كيك مرطوب و نرم است .اما ماكروويو مواد را از داخل شروع به داغ كردن ميكند ،كيك مورد مثال از داخل پخته شده ودر دماي مشابه نمي سوزد.
مزاياي استفاده از مايكروويو
استفاده از ماكروفر براي پخت غذا در حفظ ويژگي هاي مغذي مواد غذايي موثر است . مواد معدني و ويتامين ها در اين روش پخت نسبت به ديگر روش هاي پخت و پز بيشتر حفظ مي شوند چون در پخت با ماكروفر زمان كوتاه تري صرف گرما ديدن ماده غذايي مي شود، پخت وپز در فضاي بسته صورت مي گيرد و آب يا لازم نيست يا به مقدار خيلي كم صرف مي شود . همان طور كه مي دانيد آب زياد، گرما ديدن سطح و پخت بيش از حد، مواد مغذي غذا را از بين مي برد.
ماكروفر براي يخ زدايي مواد غذايي منجمد مثل گوشت، مرغ يا سبزيجات مطلوب است كه در عرض چند دقيقه انجام مي شود و يكي از ايمن ترين روش هاي يخ زدايي است. مزيت ديگر پخت با ماكروفر حفظ عطر طبيعي غذاست كه باعث مي شود نمك يا شكر بيش از مقدار لازم به غذا افزوده نشو د . ماكروفر غذا را با رطوبت خودش مي پزد بنابراين لازم نيست چربي اضافي يعني كره يا روغن به آن افزوده شود.
ماكروفر غذا را در زمان كوتاه بدون افزودن آب يا چربي مي پزد بنابراين ويتامين بيشتري در آن حفظ مي شود و چربي موجود در آن كم مي شود يا به كلي از بين مي رود. از طرفي همه انرژي در ماكروفر صرف پخت و پز مي شود و بر اي گرم كردن ظرف يا طبقات فر هدر نمي رود بنابراين ماكروفر وسيله اي سازگار با مصرف بهينه انرژي است و اگر مجبوريد مقدار زيادي غذا آماده كنيد يا فر معمولي تان كاملاً پر شده استفاده از ماكروفر به صرفه تر است.
توجه كنيد : مايكروويو با ماكروويو تفاوت دارد! مايكرو پسوندي براي ريز و كوچك بودن است و ماكرو پسوندي براي بزرگ بودن .مايكروويو يعني امواج ريزي كه داراي فركانس بالا و طول موج كم است اين در حالي است كه ماكروويو عكس آن است از اينرو دستگاهي كه شما استفاده مي كنيد مايكروويو است نه ماكروويو.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر