انعكاس درمانى
انعكاس درمانى نوعى روش تشخيص و درمان بيمارىها استکه اساس اين روش مالش (ماساژ) عميق كف، رو، كنارهها و بين انگشتان پاها است.
تاریخچه شکل گیری این روش چیست؟
پزشكى نوين معاصر مىداند كه هر عضو بدن يك منطقه نمايندگى روى پوست دارد و آن منطقه وابسته به همان رشته عصبى است كه به آن عضو خاص مىرود
روش انعكاس درمانى بر اين اصل استوار است كه كل بدن انسان در پاى او جلوه مىيابد يا به عبارتى ديگر كل بدن انسان به نوعى در پاى او نمايندگىهايى دارد و بازتابنده مىشود. درمانگران اين روش مىگويند از طريق مالش عميق يك نقطه خاص پا آن عضوى كه با آن نقطه خاص رابطه دارد به گونهاى تحريك مىشود كه به عادىشدن كارش بينجامد
مناطقى در كف، رو، كنارهها و بين انگشتان پاها هستند كه نوعى ارتباط با ديگر اعضاى بدن دارند و مالش آن مناطق آثار درمانى بر آن اعضاى دور دست بدن مىگذارد - به عبارت ديگر، تحريك يك منطقه بدن انعكاس و واكنش درمانى در منطقهاى ديگر از بدن توليد مىكند، و حتى دقيقتر از اين مىتوان گفت كه تحريك منطقهاى خاص از بدن انرژىهاى دفاعى و شفابخش طبيعى بدن را براى درمان عضوى دوردست تقويت و تجهيز مىكند.
روش اجرا چگونه است؟
در اولين جلسه درمانگر همه نقاط پاهاى بيمار لمس مىكند تا مناطق سخت شده یا نقاط كريستاليزه را در زير پوست پاهاى بيمار پيدا كند. هر گاه كه درمانگر يكى از اين گونه نقاط را پيدا كرد تشخيص مىدهد كه كدام عضو بدن بيمار گرفتار بيمارى شده است.
آن گاه كه درمانگر شروع به ماساژ روى منطقهاى از پاى بيمار مىكند، بيمار دردى در آن منطقه يا در عضوى كه آن منطقه خاص پايش نمايانگر آن است، يا در هر دو مكان حس مىكند.
اصل درمان كه از جلسه دوم آغاز مىشود خيلى ساده است )اما نه چنان كه هر كس بدون سالها تعليم و تمرين بتواند به طريقى مفيد اجرا كند(: درمانگر با سر دو سه انگشت يا تنها با سرانگشت اشاره يا سرانگشت شصت خود و در جهت حركت عقربه ساعت نقطه انعكاسى را در پاى شخص بيمار ماساژ مىدهد
اين روش چه کاربردی دارد؟
روش انعكاس درمانى، بيشترين توفيق را در اختلالات كاركردى دارد.. اين روش در درمان يبوست، تنگنفس، حالات فشار عصبى - روانى، مشكلات كيسه مثانه، مشكلات سينوسها و حتى مشكلات شديد چون سنگ كليه و سنگ كيسه صفرا توفيق خوب داشته است. و همچنين براى درمان انواع سردردها و به ويژه سر درد ميگرن مفيد بوده است.. به نظر مىرسد كه كار واقعى انعكاس درمانى تحريك نيروهاى شفابخش طبيعى بدن به فعاليت بيشتر و برانگيختن آنها به تبديل آشفتگى فيزيولوژيكى يا انرژيايى پديد آمده به حالت تعادل طبيعى و عادى بدن و نيز هدايت تمركز آنها روى يك عضو خاص بدن است.
عطر درمانى
عطر درمانى روشى براى ماساژ بدن، به ويژه چهره و دستها و پاها، با روغنهاى معطر گياهى است
تاریخچه شکل گیری این روش چیست؟
بيشتر مردم آگاهند كه گياهان عناصر شيميايى گوناگون دارند كه مىتوان آنها را استخراج و استفادههاى مفيد متعدد كرد.
در این روش، عطر گياه از روغنهاى بودار ساخته شده كه در ساعات متفاوت شبانه روز به مقادير گوناگون در اندامهاى متفاوت گياه وجود دارند.
اين روغنهاى طبيعى را نوعى نمودار شخصيت گياه تصور مىكنند. گياهشناسان تصور مىكنند كه جريان گردش و تمركز آنها در اندامهاى متفاوت گياه بستگى به وضعيت خورشيد و فصل سال و به ويژه بستگى به وضع كره ماه نسبت به زمين دارد. كيفيات و آثار شيميايى و درمانى يك عطر خاص گياهى همچنين بستگى به اندامى از گياه دارد كه از آن استخراج شده است.
اين روش چگونه عمل می کند؟
پوست بدن انسان خيلى بيش از آن كه تاكنون تصور كردهايم توان جذب دارد. تحقيقات هم اكنون ثابت كردهاند كه برخى داروها را اگر به مدت كافى با نوارهاى خاص نگه دارنده روى پوست بدن قرار دهند آنها به آسانى جذب پوست شده و آثار درونى مىگذارند.
مواد بودار ذراتى پخش مىكنند كه آنها را ملكولهاى بودار يا ملكولهاى ناشر بو مىنامند. دماغ انسان اين ملكولهاى ناپيدا را مىگيرد و سپس اطلاعاتى ويژه از آنها به چند بخش خاص مغز مىفرستد و مغز آن اطلاعات را به عنوان بوهاى آشنا يا بيگانه يا دلپسند يا خوب يا بد و غيره طبقهبندى و تفسير مىكند.
روش اجرا چگونه است؟
شمارى درمانگران آنها را مانند داروهاى ديگر تجويز خوراكى مىكنند؛ برخى ديگر آنها را در شكل بخار تنفسى تجويز مىكنند؛ و ديگران آنها را براى مالش روى پوست تجويز مىكنند يا خود روى پوست بيمار ماساژ مىدهند. درمانگرانى هم هستند كه مخلوطى از هر سه گونه كاربردهاى روغنهاى معطر را به كار مىگيرند.
اين روش چه کاربردی دارد؟
اين روغنها را در نزديك به يكصد بيمارى و وضعيت نامطلوب جسمى و روانى - عصبى به كار گرفته و نتايج درمانى خوب كسب كردهاند ولى اينجا تنها برخى از آنها را نام مىبريم؛ انواع زخمها و سوختگىها و ورمها، داغهاى روى پوست، انواع جوشهاى چهره، كشيدگىهاى مولد زايمان )كه قابل پيشگيرى با روغن مناسب نيز هستند(، انواع دردهاى عضلانى و مفصلى، انواع بيمارىهاى ريوى چون آسم و برونشيت، سرماخوردگى، ناراحتىهاى روده بزرگ، ناراحتىها و بيمارىهاى معده، يبوست، سرفه، غدهها يا كيستهاى درونى و بيرونى، افسردگى روانى، غش، اسهال، تب، اگزماى پوستى، بواسير، گازهاى زياد گوارشى، سردرد، سوء هضم، روماتيسم، شوكهاى جسمى و روانى، سينوزيتيس، پوست خشك يا چرب يا خيلى حساس يا خيلى تحريك شده، گلوى ناراحت، درد دندان، درد پشت، ضعف جنسى، و غيره. افزون بر آنها كه نام برديم و نبرديم، روغنهاى معطر گياهى را مىتوان براى تحريك و تقويت اشخاص ضعيف و سست يا آرام كردن اشخاص ناراحت، و وسواسى و نگران استفاده كرد.
چه انتقاداتی به این روش وارد است؟
روش عطر درمانى ممكن است به علت هزينه نسبتاً گران آن هيچ گاه استفاده خيلى گسترده نيابد. توليد روغنهاى معطر گياهى و نگهدارى آنها كه بايد در شرايطى خاص باشد تا خواص آنها ناپديد نشوند هزينه نسبتاً گران دارد و البته هشت تا ده جلسه درمان نيز ارزان نيست. بنابراين چون روش عطر درمانى زمانى نسبتاً دراز مىگيرد تا نتايج درمانى مطلوب دهد و از داروهاى نسبتاً گرانبها استفاده مىكند، امكان اين كه يكى از روشهاى خيلى گسترده پزشكى شود اندك است.
انرژى درمانى
انرژى درمانى يعنى استفاده از انرژى يك انسان براى ايجاد تعادل درمانبخش در انسانى ديگر.
تاریخچه شکل گیری این روش چیست؟
برخى بيمارىهاى جسمى، با فكر و فعاليت و حالت آن رابطهاى جدا نشدنى دارند. امروزه فهرست اين گونه بيمارىها كه معمولاً به علت اختلالات عصبى-روانى و ترس و نگرانى يا افسردگى يا نارضايتى شديد ذهنى پديد مىآيند و آنها را بيمارىهاى روانتنى مىگویند. مجموعهاى عظيم از شواهد تجربى و حقيقى موجودند كه مىگويند بسيارى از انواع سرطان سرچشمه ذهنى دارند.
انرژى درمانى نوعى احساس همدلى را به عنوان منبع اصلى نيروى شفابخشى به كار مىگيرد. اگر درمانگر يا درمانگير باور داشته باشند كه شفاى حاصله را نوعى نيروى فوقالعاده يا نيروى الهى عرضه مىنمايد، اين روش را مىتوان شفابخشى روحانى يا ايمانى يا روحى ناميد. اما درمانگران اين روش تأكيد نمىكنند كه بيماران حتماً به چنان نيروى روحى يا آسمانى ايمان داشته باشند. بسيارى از درمانگران پيرو اين روش در كشورهاى غربى مسيحيان مؤمن هستند و انرژى درمانگر خود را مربوط به دخالت حضرت عيسى مسيح مىدانند ولى از بيماران خود نمىخواهند كه به آن پيامبر الهى ايمان داشته باشند. به هر حال، هزاران مردم بيمار و عليل و نااميد از نظام پزشكى نوين غربى كه هر ساله به اميد علاجيابى به مكانهاى به اصطلاح مقدس يا مقابر قديسين مىروند باور به شفابخشى روحى يا ايمانى دارند.
اين روش چگونه عمل می کند؟
نخستين گروه درمانگران انرژى درمانى را درمانگران روحى مىنامند، كار درمانى اين گروه متكى به اين اصل است كه هر چه آدمى واقعاً باور داشته باشد مىتواند روى دهد. درمانگر مىكوشد شعور باطنى بيمار را چنان تحريك و هدايت كند كه او در هماهنگى بيشتر و پيوند قوىتر با سطوح والاى روحانى قرار گيرد. او به بيمار كمك مىكند كه به آن بُعد اَبَر احساس كه در مقدمه كتاب ذكر شد وارد شود. آن گاه كه بيمار همگرا با انرژى الهی شده، او آماده دريافت درمانى واقعاً برجسته و حتى فوقالعاده شگفتآور است
هر درمانگرى رسم و روش و ايمان خاص خود را دارد ولى اصل مشترك براى همه آنها تكيه به درك و شعور باطنى است. برخى درمانگران يك دست يا دو دست خود را بر سر شخص بيمار مىگذارند؛ برخى ديگر دست بر عضوِ بيمارِ بدنِ شخصِ بيمار مىگذارند؛ برخى درمانگران از سر انگشتان خود استفاده مىكنند و برخى ديگر از كف دست خود؛ شمارى ديگر حتى نياز ندارند كه بدن شخص بيمار را لمس كنند. درمان بدون تماس بدنى و حتى از راه خيلى دور پديدهاى شگفتآور ولى به خوبى ثابت شده است، و عملكرد آن احتمالاً متكى به تمركز تمام عيار فكر و انتقال فكر است.
درمانگر هميشه پيش از دستگذارى بر بيمار مىكوشد جسم و فكر خود را در حالت حداكثر آرامش و سكوت )نوعى حالت مراقبه فكر( قرار دهد تا نيروى شفابخش بتواند از طريق او به شخص بيمار برسد. او معمولاً پس از منبسط كردن عضلات و خاموش كردن ذهن خود و دستيابى به سكوت درونى،آن عضو بدن شخص بيمار را كه نيازمند درمان است در ذهن مجسم مىكند و با اين كار نيروى شفابخش را به سوى آن اندام هدايت مىكند.
اين روش چه کاربردی دارد؟
این روش در درمان بیماری های لاعلاج، تسکین درد و دریافت شفا موثر است.
چه انتقاداتی به این روش وارد است؟
هنوز مقاومتهایی در زمینه استفاده از این روش از سوی مراجعی چون کلیساها و یا متخصصان طب مدرن و همچنین افراد شکاک و بدبین وجود دارد.
از سوی دیگر سوء استفاده ها و ادعاهای کذب برخی از درمانگران دروغین نیز، بدبینی هایی در رابطه با این روش بوجود آورده است.
خود ماساژ درمان
اين روش نوعى ماساژ است كه هر كس مىتواند روى بدن خود اجرا كند. اين روش متكى به روش شياتسو ماساژ درمانى و روش سوزن درمانى است ولى شباهتهايى نيز به روش انعكاس درمانى دارد.
در این طريق شخص با ماساژِ نقاطی از بدن که در سوزن درمانى بکار گرفته می شود می تواند بسيارى منافع كسب كند. به واقع همه مردم وقتى دردى در بخشى از بدن خود حس مىكنند، هرازگاهى به طور ناخودآگاه روش خودماساژ درمانى را به كار مىگيرند. بنابراين مىتوان گفت كه روش خود ماساژ درمانى نوعى نظاممند كردن يك واكنش ناهوشيارانه طبيعى است.
خود ماساژ درمانى اگر به طريقى صحيح اجرا شود بىترديد مؤثر و مفيد است. شخصى كه به اين روش خود را ماساژ مىدهد به طريقى نظاممند روى يك يا چند مريديان )خطوط نقاط سوزنى( يا روى آن عضو بدن خود كه حس مىكند به توجه و بهبود نياز دارد فشار منظم مالشى مىآورد. خود ماساژ درمانى مانند روش شياتسو و روش سوزن درمانى با تحريك نقاط سوزنى و خطوط آنها كه مريديانها مىناميم نه تنها بر يك اندام خاص بيرونى بدن كه درد يا بيمارى دارد، بلكه بر برخى اندامهاى درونى بدن نيز اثر مىگذارد و بهبودهايى توليد مىكند. خود ماساژ درمانى را مىتوان هم براى پيشگيرى و هم براى درمان شمارى از دردها و بيمارىها استفاده كرد.
نمك درمانى
روش نمك درمانى نوعى نظام دارويى است كه هر نوع بيمارى بستگى به آشفتگىهاى تعادل يك يا چند نمك غيرآلى بدن دارد.
اين روش چگونه عمل می کند؟
نمك درمانى روشى متكى به اين اصل است كه عوارض و آثار بيمارىها به علت كمبود حداقل يكى از آن 12 نمك غيرآلى در بدن انسان پديد مىآيند. اين روش درمانى به واقع نوعى روش خود يارى يا خود درمانى است.
روش اجرا چگونه است؟
نخستين كارى كه شخص بيمار براى استفاده از اين روش خود درمانى بايد كند اين است كه مطمئن شود علايم و ناراحتىهايى كه در خود مىيابد متعلق به كدام بيمارى هستند. پس از آن كه بيمار از نوع بيمارى خود كاملاً مطمئن شد او فهرست دارويى روش نمك درمانى را مطالعه مىكند و داروى مناسب بيمارى خود را انتخاب مىكند
اين نمكها مانند داروهاى طب هوميوپتى عمل مىكنند. روش نمك درمانى را مىتوان شاخهاى از طب هوميوپتى به شمار آورد.
چون اين نمكها به طريق داروسازى طب هوميوپتى توليد مىشوند احتمالاً عدم تعادلهاى انرژيايى اساسى را كه توليد كننده علايم مشهود بيمارى هستند اصلاح مىكنند.
اين نمكها كمبودها و محدوديتهاى خاص خود را دارند ولى به عنوان داروهاى خود درمانى و كمكهاى اوليه نه تنها به خوبى هر داروى ديگر بلكه بيشتر، امنتر و ارزانتر هستند.
اين روش چه کاربردی دارد؟
نورىتيس، سياتيك، خستگى، عصبانيت، نقاهت، اسيد معده و زياد ترش كردن، نفخ، ناراحتىهاى پوستى، گاز و نفخ شكم، سوء هاضمه، كوليك روده، سردردهاى عصبى و ميگرن، درد پشت و درد كمر، بواسير، حساسيت به گرده افشانى گياهان، فيبروسى تيس، درد عضلات، سرفه، سرماخوردگى، ناراحتىهاى سينه، ناخنهاى شكننده، اكسيژن رسانى به بافتها، روماتيسم، دردهاى قاعدگى، دردهاى پا و ساق و ران، سرماخوردگى، زكام و ناراحتىهاى سينوسى، درد دندان شيرى اطفال، مشكلات صفرايى و ناراحتىهاى معده و . . .
كارشناسان روش نمك درمانى مىگويند هرگونه نمودار بيمارى رابطهاى با كمبود نمك يا نمك هايى خاص دارد. براى مثال، ورم يا التهاب مربوط است به كمبود آيرون فسفات، اسيد زياد معده يا ترش كردن مربوط است به كمبود سديم فسفات؛ دردها و گرفتگىهاى عضلات مربوطند.
طبيعت درمانى
روش طبيعت درمانى نيروهاى شفابخش طبيعت را به عنوان مهمترين عامل درمان بيمارىها باور دارد. اين مكتب درمانى مىگويد درمان بيمارى (هر گونه بيمارى كه باشد) مستقيماً وابسته به عمل نيروى شفابخشى طبيعت موجود در بدن انسان است.
تاریخچه شکل گیری این روش چیست؟
بيمارى تنها يك پديده ناشناخته نامطلوب نيست كه پزشك از ابتداى پيدايش علايم ظاهرى آن بكوشد با استفاده از عوامل خارجى (داروها) آن را سركوب كند، بلكه بازتاب و نمايش كوشش بدن انسان براى بازسازى تعادل و توازن انرژىهاى درونى است كه آشفته و كم و زياد شدهاند. بنابراين درمان بيمارى و بازيابى تندرستى، بىترديد كار طبيعت است كه نيروهاى آن به تنهايى، يا با يارى داروهاى پزشكى و اصلاح روش زندگى، سرانجام تعادل انرژيايى بدن را بازسازى مىكنند.
اساس اين روش كشف و رفع ريشه مولد بيمارى است خواه چنان زمينهاى شيميايى باشد (كجروى در خوردن، نوشيدن، تنفس، دفع و غيره)، خواه مكانيكى باشد (حالات زيانآور رفتارى و سوءاستفاده از بدن به ويژه بدشكلى ستون فقرات، انقباض عضلات، مفاصل سخت يا خراب شده و غيره)، يا روانى - ذهنى باشد (نگرانى، افسردگى، وسواس، اسكيزوفرنيا و غيره) .آنچه او مىكوشد انجام دهد اصلاح كليّت وجود شخص بيمار و شيوه زندگى اوست نه سركوب كردن و رفع كردن علائم ظاهرى بيمارى او.
روش اجرا چگونه است؟
درمانگران طبيعت درمانى چون ديگر پزشكان از آزمايشهاى خون، ادرار، عكسبردارى با پرتو ايكس و غيره استفاده مىكنند. افزون بر آنها، درمانگران طبيعت درمانى از روشى كه سوءاستفاده از بدن به ويژه بد نشستن، بد راه رفتن، بد ايستادن و غيره را مشخص و اصلاح مىكند نيز استفاده مىكنند. درمانگر طبيعت درمانى مىكوشد روشن كند وضعيت نامطلوب بيمارش نتيجه اين گونه سوءاستفادهها هستند يا نه.
از زاویه دیگر پرداختن به اصلاح تغذيه بيمار نقطه آغاز هر كوشش درمانى به روش طبيعت درمانى است.
درمانگران طبيعت درمانى باور دارند كه بسيارى از دردها و ناراحتىها و بيمارىها مولود ذهن آشفته يا كجپندار هستند. نكته اصلى در اين نگرش اين است كه آزادسازى ذهن از فشارهاى روانى و تجربيات تلخ به بدن امكان مىدهد خود را بازسازى كند و نيروهاى طبيعى خود را به طور كامل در شفاى بيمارىها به كار گيرد. چنين است كه درمانگران طبيعت درمانى با استفاده از همه عوامل و وسايل معقولى كه در دسترس دارند مىكوشند به بيمار كمك كنند شيوه زندگى خود را اصلاح كند و تعادل طبيعى آن را به آن بازگرداند.
اين روش چه کاربردی دارد؟
روش طبيعت درمانى نتايج خوبى در درمان بيمارىهاى زير نشان داده است: بيمارىهاى رودهاى، گلو درد، ناراحتىها و زخم و تورم جدار معده، برونشيت و ديگر ناراحتىهاى تنفسى، بواسير، انواع ناراحتى هاى دستگاه گوارش و جگر، دردهاى مهرهاى و مفصلى، برخى انواع آرتروز و رماتيسم، سرماخوردگى، انواع عفونتهاى داخلى، انواع افسردگىها، اختلالات عصبى - روانى، بيمارىهاى مولود كمبود ويتامين ها و مواد معدنى ضرورى، انواع سردردها و ديگر دردهاى ناشناخته، خستگىها و ناتوانىهايى كه علل ناشناخته دارند، آبريزش بينى و حساسيتهاى مزمن، نقرس، فشار زياد خون، چربى زياد خون، چاقى و حتى بيمارىهاى خيلى خطرناك چون بيمارى قند و سل ريوى.
يوگا درمانى
يوگا يك نظام خوديارى فردى براى حفظ تندرستى و پيشرفت روحى-معنوى است
تاریخچه شکل گیری این روش چیست؟
يوگا را روش كنترل امواج فكر يا ذهن شرح مىدهند. يوگا يك روش رويكرد نظاممند دستيابى به وحدت با هستى است و يك مكتب مراقبه فكر است كه انسان را تشويق مىكند و يارى مىدهد به عالىترين امكانات بالقوه خود دست يابد و آنها را بالفعل كند.
اين روش چگونه عمل می کند؟
استادان برجسته يوگا در طول قرنها ظرايف و حالات بدنى انسان را مطالعه كرده و سپس حالات و حركاتى كه به آسانى مىتوان آنها را تعليم داد و اجرا و تكرار كرد عرضه كردهاند. اين حالات و حركات را که هندوان آسانا مىنامند آثارى قابل پيشبينى روى كاركردهاى بدن انسان مىگذارند و از پيدايش دردها و بيمارىها پيشگيرى مىكنند و يا آنها را درمان مىكنند
روش اجراچگونه است؟
پهنه قلمروى آساناهاى يوگا وسيع است و حالات و حركات آن گوناگونند. هر آساناى يوگا سه بخش اصلى دارد: يك حركت بدنى، يك فرآيند كنترل فكر، و يك فرآيند كنترل تنفس.
فرآيند گردش خون بدن انسانى را مىتوان با تمرينهاى يوگا تقويت كرد و سرعت جريان آن را كم يا زياد كرد. همچنین این تمرینها، غده هيپوفيز زير مغز را كه مركز كنترل نظام ترشحات درونى يا هورمونهاى درونريز است تحريك مىكند. صاحبنظران يوگا تأكيد مىكنند كه تنفس اساس كل زندگى انسان است. نه تنها به اين دليل كه اكسيژن به بدن مىرساند، بلكه همچنين به اين خاطر كه شبكه عصبى خودكار را تنظيم و تقويت مىكند و به آن انرژى حياتى مىدهد.
اما آنچه از آثار يوگا بر ذهن و تن آدمى خيلى جالب است تغيير امواج مغزى است.
اين روش چه کاربردی دارد؟
این روش براى پيشگيرى و درمان اسكيزوفرنى، بىقرارى عصبى-رفتارى و كم توجهى كودكان و نوجوانان، نگرانى و وسواس و افسردگى، دردهاى پشت، سوءهاضمه، حساسيت مزمن، فشار زياد خون، تنگى نفس، سردردهاى ميگرن، ضعف و خستگى عمومى، بىحسى و سردى در دستها و پاها، انواع روماتيسم، مشكلات مفصلى، كمبودهاى هورمونى و چندى ديگر مفيد است
چه انتقاداتی به این روش وارد است؟
بايد توجه شود كه اجراى منظم و طولانى مدت يوگا مىتواند تغييرات جسمى و روانى در بدن توليد كند و كوششهاى خودسرانه فردى ممكن است به جاى كمكرسانى به آسيبرسانى انجامد. اگر بخواهیم درمان قطعى براى برخى دردها و اختلالهاى عصبى-روانى و بيمارىها را از يوگا بطلبيم بايد آماده باشيم كه استادى وارسته پيدا كنيم و تحت هدايت او به تمرينهاى طولانى مدت پردازيم
آب درمانى
استفاده از آب براى حفظ و تقويت تندرستى و درمان دردها و بيمارىها را آب درمانى مىنامند.
روش اجرا چگونه است؟
آب درمانى مجموعه كارهايى است كه در آنها از آب براى بهبود وضع جسمى يا روانى، تقويت سلامتى يا زيبايى، يا درمان دردها و بيمارىها استفاده مىكنند و اين استفاده به دو طريق درونى و بيرونى صورت مىگيرد. طريق درونى ساده است: نوشيدن روزانه آب خالص، يا آب شارژ شده )نقش گرفته(، يا آب معدنى خاص، يا آب دريا به مقدارى و مدتى كه آب درمانگر تجويز مىكند. طريق بيرونى شامل انواع حمامگيرىها و آب پاشىها به بدن است.
اين روش چه کاربردی دارد؟
آبپاشى با فشار: اين نوعى درمان است كه با كوبش شديد آب صورت مىگيرد. اين روش نيروبخش و فرحبخش است ولى تحمل آن سخت است و بنابراين كاربرد خيلى گسترده ندارد و اشخاص پير نمىتوانند آن را تحمل كنند.
نمك مالى
اين روش نوعى آب درمانى مخلوط با مواد معدنى است. درمانگيران مىگويند كه اين روش به آنان احساس بهبود و تندرستى بيش از پيش مىدهد.
حمام دو جفتى
در اين روش دو جفت وان كوچك را كنار هم قرار دادهاند. در یک وان آب سرد و ديگرى آب داغ دارد. درمانگير در وان آب داغ به نوعى مىنشيند كه پاهايش تا اندكى بالاى زانوها در وان آب سرد فرو رفتهاند. يكى از نتايج اين روش بهبود گردش خون در پاها و تسكين ناراحتىهاى پاهاست. يكى ديگر از نتايج آن بهبود وضع كسانى است كه مشكلات لگن خاصره يا مشكلات مهرههاى پايين ستون فقرات دارند.
حمام نمك اپسوم
اين نوعى حمام براى عرق ريزى خيلى زياد است. در وان حمام سه تا چهار كيلو نمك مىريزند و وان را از آب داغ پر مىكنند و درمانگير تا چانه در آن فرو مىرود. بيمار در اين وضعيت عرق فراوان مىكند. پس از مدتى معين او را بيرون مىآورند و زير دوش آب داغ مىبرند و سپس ماساژ مىدهند و در حولههاى ضخيم مىپيچند كه بيشتر عرق كند. پس از يك دوش آب داغ نهايى بيمار را به بستر مىفرستند كه استراحت كند.
روشهای دیگری همچون آبپاشى سوزنى، حمام حباب هوا، ماساژ زير آبى و . . .
افزون بر آنها، بسيارى روشهاى ديگر استفاده از آب براى فرحبخشى، آرام بخشى، تقويت عمومى بدن و نظام دفاعى بدن، تسكين دردهاى استخوانى - مفصلى، بهبود گردش خون، درمان بيمارىهاى پوستى، رفع خستگى مزمن، و مبارزه با افسردگى و غيره امروزه در درمانگاههاى آب درمانى به كار گرفته مىشوند.
نوشيدن آب به مقدارى معين نيز خواص درمانى و پيشگيرى از بيمارىها را دارد. پزشكان و بيولوژيستها و كارشناسان تغذيه به ما مىگويند كه هر آدم نياز به حداقل هشت ليوان آب در روز دارد تا بدن او درست كار كند. برخی افراد روزه غذايى و قناعت به نوشيدن فقط آب در كل 24 ساعت شبانه روز را گاهى براى پاك كردن بدن از مواد سمى به كار مىگيرند.
عكاسى به روش كرليان نشان داده كه وقتى درمانگرى از مكتب شفابخشى انرژى درمانى با تمركز فكر خود آبى را كه مىخواهد به درمانگير دهد به اصطلاح شارژ مىكند آن آب پهنهاى از انرژى فوقالعاده را درون خود مىنماياند كه آب معمولى ندارد، و چنين است كه احتمالاً انرژى طبيعى بدن آب درمانگر توان انرژيايى و درمانى آبى را كه به بيمار خود مىدهد بيشتر مىكند.
محققین می گویند روش آب درمانى به اين دليل مفيد است كه آب درمانگران افرادى دلپذيرند و توجه و همدلى كافى به وضع جسمى و حال روانى بيماران مىكنند، و نيز اين درمان در جوى و محيطى دلپسند كه در بيماران آرامش عصبى و كاهش تنش و احساس بهبود جسمى و فكرى توليد مىكند اجرا مىشود. همه اين عوامل به شخص درمانگير كمك مىكنند انبساط عضلات و آرامش و سبكبارى يابد.
سوزن درمانى
سوزن درمانى متكى به اين اصل است كه نوعى ارتباط عصبى بين اندامهاى بدن و سطح خارجى بدن هست. آن گاه كه اندامى بيمار يا عضوى دردناك مىشود مكانهايى خاص روى سطح خارجى بدن يا به واقع زير پوست بدن كه آنها را نقاط سوزنى مىنامند حساستر مىشوند. سوزن درمانى آن نقاط سوزنى را با سوزنهايى خاص تحريك مىكند و اين تحريك به شكلى صورت مىگيرد كه فعاليت آن نقاط را تعديل كند و از اين طريق اندام بيمار شده را شفا دهد، يا درد بيمار را تسكين دهد، يا او را بيهوش كند، يا آثار مطلوب ديگر توليد كند.
تاریخچه شکل گیری این روش چیست؟
سوزن درمانى بر اين اصل كار مىكند كه در همه بيمارىها، خواه جسمى يا ذهنى - روانى، نقاطى حساس شده روى سطح بدن جلوه مىكنند و با بهبود يا درمان بيمارى ناپديد مىشوند. اين نقاط حساس شده در بيمارى را نقاط سوزنى مىنامند.
اين روش چگونه عمل می کند؟
... فشار بر نقاطى خاص از بدن با الگوهاى خاص درد پيوند دارد، و تحريك كوتاه و شديد آن نقاط با سوزنها رهايى طويل مدت از درد توليد مىكند«.
مغز انسان در واكنش به سوزن درمانى گروهى مواد طبيعى تسكين دهنده درد كه به آنها اندورفين مىگويند توليد مىكند
يك بخش ديگر از طب سنتى چين كه جزيى از سوزن درمانى است تشخيص نبض است. حس كردن نبض بيمار به واقع اساس تشخيص در همه رشتههاى طب سنتى چين است. عمل تشخيص نبض يا نبضگيرى در طب سنتى چين چنان گسترده و حساس و دقيق است كه مىتواند حتى بيمارىهاى پيشين شخص بيمار را صحيح بگويد
در نبض مچ دست يا رگ گردن شخص بيمار ممكن است تا چهارده نوع حالات متفاوت قابل حس كردن وجود داشته باشند، ولى بسيارى از درمانگران سوزن درمانى فكر مىكنند كه پنج يا شش نوع نبض متفاوت كل رقمى است كه در يك جلسه كوتاه معاينه مىتوان يافت.
روش اجرا چگونه است؟
نقاط سوزنى را معمولاً با سوزنهاى خاص تحريك مىكنند بیشتر درمانگران با تجربه چينى مىگويند كه بهترين نتايج درمانى را تحريك سوزنى توليد مىكند. متون كهن چينى حدود پنجاه راه گوناگون فرو كردن سوزن را شرح مىدهند، ولى آن گاه كه سوزن در نقطه صحيح فرو شده تنها شش اصل هستند كه در مؤثر بودن تحريك سوزنى نقش دارند:
1- تيزى نوك سوزن
2- زاويه نفوذ سوزن
3- عمقى كه سوزن فرومىرود
4- مقدار حركت (لرزش) سوزن در نقطه
5- طول زمانى كه سوزن در نقطه مىماند
6- تعداد جلسات درمان
آن گاه كه درمانگر مكان نقطه را دقيقاً مشخص كرده است، او سوزن را در آن فرو مىكند و از چند ثانيه تا چند دقيقه در آن باقى مىگذارد
بيمارىهاى شفاگير از سوزن درمانى
این روش براى رفع سنگ كليه يا آرتروز پيشرفته ،سردرد، بيمارىهاى حاد دستگاه تنفس، روماتيسم حاد، مشكلات قاعدگى زنانه، مشكلات اندامهاى هضم غذا، اختلالهاى گوناگون دستگاه عصبى، و دردهاى گوناگون کاربرد دارد.اگر شرايط زيربنايى مولد علايم يك بيمارى غيرقابل علاج باشند درمان سوزنى او بىفايده خواهد بود.
گاويتامين درمانى
روش مگاويتامين درمانى شاخهاى از نظام پزشكى متعارف حاكم و رشتهاى از مجموعه پزشكى مكمل است در عين حال پيوستگىهايى با رشتههاى علمى چون شيمى و بيولوژى و پهنههاى شبه علمى چون تغذيهشناسى دارد. اين روش متكى به اين فرضيه است كه شمارى امراض مولود كمبود ويتامينها هستند بنابراين براى پيشگيرى و درمان آنها بايد مقاديرى نسبتاً زياد از ويتامينهايى كه ممكن است كمبود داشته باشيم بخوريم.
تاریخچه شکل گیری این روش چیست؟
بنيان گذاران روانپزشكى مىگويند با تغيير دادن تمركزهاى عناصر موجود در بدن مىتوان به درمان بيمارىهاى روانى كمك كرد. بنابر فرضيه آنان، سلولهاى گوناگون بدن به مواد متفاوت نياز دارند، به عنوان مثال، سلولهاى عصبى و مغزى بيش از ديگر سلولها به ويتامين C و ويتامينهاى گروه B نيازمندند. به عبارت ديگر، آنان مىگويند علت پيدايش بيمارىهاى روانى همان علت پيدايش بيمارىهاى ديگر است: آشفتگى بيوشيمى بدن.
نگرشى وجود دارد كه ادعا مىكند بيشتر بيمارىهايى روانى و ذهنى و عصبى مولود كمبود برخى ويتامينها هستند و بنابراين با اجراى روش مگاويتامين مىتوان آنها را درمان كرد. دكتر هوفر مىگويد دو گونه كمبود ويتامين در انسانها ديده مىشود. يكى از آنها گونهاى است مولود فقر غذايى كه باعث پيدايش بيمارىهايى مىشود. در اين وضعيت، افزودن مقدار عادى ويتامين به غذاى روزانه بيمارى را دفع و از باز پيدايى آن جلوگيرى مىكند. گونه ديگر نوعى حالت ناتوانى در جذب ويتامينها است. چنان اشخاصى نياز به مقدار نسبتاً زياد برخى ويتامينها دارند تا بتوانند بخشى از آنها را جذب كنند.
مغز انسان براى عملكرد مطلوب خود نياز به مقدار كافى از انواع ويتامينها دارد.
دكتر راسل اسميت كه كارشناس الكليسم در یکی از بیمارستانهای آمریکا می باشد 507 نفر معتاد به الكل را به مدت دو سال تحت درمان مگاويتامين قرار داد و در پايان آن مدت وضع 474 نفر از آنان را كه هنوز در دسترس او بودند بررسى كرد. ويتامينهاى مصرفى در اين آزمايش از گروه Bبودند. او ادعا كرده كه 77 درصد آن گروه با روش مگاويتامين بهبود يافته اند.
اين روش چه کاربردی دارد؟
مطالعه نوشتههاى تبليغ يا تأييد كننده روش مگاويتامين درمانى اين تصور را القا مىكند كه بيمارىهايى چون الكليسم، اسكيزوفرنيا، ديگر بيمارىهاى روانى، برخى بيمارىهاى پوستى، اعتياد به مواد مخدر، كم توجهى فكرى و بيقرارى رفتارى كودكان فوقالعاده فعال، و سرماخوردگى اينك به يارى روش مگاويتامين درمانى قابل درمان هستند، آنهم در مدتى نسبتاً كوتاه و هزينهاى نسبتاً اندك.
چه انتقاداتی به این روش وارد است؟
اميد و رويكرد عامه مردم به چنان درمانهاى ساده و ارزان در مقطعی چنان گسترده شد كه انجمن روانپزشكى آمريكا مجبور شد يك گروه تحقيق مستقل را براى بررسى مسئله نقش روش مگاويتامين در درمان بيمارىهاى روانى به يارى طلبد. آن گروه تحقيق در پايان بررسىهاى چند ساله خود اعلام كرد تبليغ عظيم كه درباره مگاويتامين درمانى شده نادرست و مايه تأسف است زيرا هيچ زمينه قطعى قابل اعتماد براى پذيرش ادعاهاى پيروان و مبلغان روش مگاويتامين وجود ندارد و اميدهاى عامه مردم به اين روش محكوم به نوميدىاند.
بيشتر بيوشيميستها و روانپزشكان روان سالم به روش تجويز مقادير خيلى زياد ويتامينها اعتماد ندارند زيرا شواهد مفيد بودن آن روش را كافى نمىدانند. آزمايشهاى كلينيكى كنترل شده قابل اعتماد درباره آثار درمانى هر ويتامين مفرد اندك بودهاند و درك نقش واقعى آنها تاكنون دشوار بوده است.
افزون بر اينها، گزارش هيئت تحقيق هشدار داده بود كه مصرف مقادير زياد ويتامينها به ويژه ويتامينهاى Dو Aنمىتواند بىخطر باشد.
به عبارت ديگر آيا ويتامينهاى شيميايى غيرطبيعى مىتوانند كمبود ويتامينها و ديگر مواد اساسى براى بدن انسان را كه در سبزىها و ميوههاى خام و سبوس غلات يافت مىشوند واقعاً جبران كنند و به اين طريق نقشى ارزشمند در درمان بيمارىهاى احتمالاً مولود آن كمبودها اجرا كنند؟
درمانهاى ساده همواره جذاب بودهاند زيرا گرايش بدن انسان به راحتطلبى است و روش مگاويتامين درمانى يكى از آن درمانهاى ساده و ارزان است، ولى تاكنون نتوانسته اعتبار كافى كسب كند.
غذا درمانى
استفاده از غذا براى پيشگيرى از بيمارىها، حفط تندرستى، طول عمر مطلوب و درمان بيمارىهاى پديد آمده را غذا درمانى مىناميم.
تاریخچه شکل گیری این روش چیست؟
نوع مواد غذايى كه مىخوریم در ابتلا به بيمارىهاى بسيار شايع در جوامع پيشرفتهتر شهرى چون سرطان روده بزرگ، فشار زياد خون، سكته قلبى، بواسير، آپانديسيت، دايور تيكولر كولون ، چاقى، ديابت نوع دوم )مرض قند كه بيشتر در اثر زيادهخورى غذا و چاقى پديد مىآيد(، واريس رگها، يبوست مزمن و لخته شدن خون، كه به ريهها يا مغز يا قلب مىرود و مرگزودرس مىآورد، موثر است
شيوه غذايى مدرن مردم علت اصلى پيدايش گروهى از بيمارىهاى خطرناك است. همگام با كاهش فيبرهاى گياهى در غذاى روزانه و افزايش مصرف شكر، غذاهاى آماده مصرف كارخانهاى، گوشت قرمز و چربى حيوانى، بيمارىهاى زير با تناسب مستقيم افزايش مىيابند: سكته قلبى، سرطان روده، فشار زياد خون، نقرس، ديابت نوع دوم، بواسير، دايورتيكولر روده بزرگ، يبوست مزمن، چاقى، آپانديسيت، واريس رگهاى پا و لخته شدن خون در رگها.
اين روش چگونه عمل می کند؟
تصحیح رژیم غذایی و عادات غذا خوردن
اين روش چه کاربردی دارد؟
فرآیند غذا و در نتیجه گوارش نامناسب منجر به پیدایش سرطان روده، سكته قلبى، دیورتیکول روده و بیماریهای بی شمار دیگری می شود . بالتبع تغذیه ی مناسب از آنها پیشگری می کند.
حقايق كاملاً مستند و ثابت شده را زمینه تغذیه:
1 - علت اصلى سكته قلبى، كلسترول افزون بر نياز بدن است كه پس از وارد شدن در جريان گردش خون در مويرگهاى تغذيهكننده عضله قلب تهنشين مىشود و آنها را تنگ مىكند.
2 - غذاى داراى مقدار كافى فيبرهاى گياهى اضافه كلسترول خون را به دو طريق كاهش مىدهد:
الف- وادار ساختن جگر به تبديل كلسترول بيشتر به اسيدها و نمكهاى صفرايى، و نتيجتاً
ب - اسيدها و نمكهاى صفرايى بيشترى را با تخليه به موقع مدفوع از بدن خارج مىكند
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر